Rab Gyula kunhegyesi születésű tenor énekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után az Egyesült Királyságban folytatja tanulmányait. Birminghamben Joseph Weingarten ösztöndíjasként majd Londonban a Royal College of Music International Opera Schooljában Sir Roger és Lady Carr ösztöndíjasként szerez diplomát.

Az Erste az Elsőkért Díj, A Zeneakadémia Baráti Köre ösztöndíja, Le Meridien Prize, UNELMA-Dream Scholarship, Sussex Opera & Ballet Society Award, Independent Opera Award, International Opera Award Foundation Bursary nyertese. 

A Kathleen Ferrier Énekverseny döntöse a Wigmore Hallban. Az I. Világháború kitörésének 100 éves évfordulóján Karl Jenkins: The Armed Man A Mass for Peace tenor szólóját énekli a Royal Albert Hallban. A Londoni Handel Fesztiválon Giove in Argo címszereplője, a Cadogan Hallban Pergolesi Adriano in Siria  Osroája. Eötvös Péter Angyalok Amerikában című operájában Louis szerepében debütál Lengyelországban a Wroclaw Operában, Spanyolországban Valenciában az Iturbi Hallban Handel Messiásának tenor szólistája. 

A Zeneakadémia Solti Termében a Varázsfuvola Taminojaként valamint Bella Máté A Tavasz ébredésében Menyusként mutatkozik be a magyar közönségnek.  

A fiatal tenorista a Magyar Állami Operaházban Purcell Tündérkirálynőjében debütált 2016-ban. A 2016/17-es éveadot a Zürichi Operaház fiatal énekeseket felkaroló International Opera Studiojában tölti.

2016-ban Junior Prima Díj elismerésben részesült zeneművészet kategóriában.

2017/18-ban A Magyar Állami Operaházban Mozart Varázsfuvolájában Taminoként, Cosí fan tuttéban pedig Ferrandoként áll újra színpadra. Koncerszerű előadásban Gluck: Iphigénia Auliszban c. operájában Achilles szerepét énekli. A Szegedi Nemzeti Színházban, Győrben és a Budapesti Operettszínházban Gróf Almavivaként is hallható lesz Rossini a Sevillai borbély operájában. 

Koncerténekesként itthon A Magyar Rádió Zenakarral Kodály Psalmus Hungaricus, a Danubia Zenekarral pedig Mozart Requiem és Haydn Teremtés  darabjaiban énekelt tenor szólót.